Leskist helpt scholen bij bespreken armoede

Op Wereld Armoededag (17 oktober) staan we samen stil bij het feit dat niemand aan de zijlijn mag blijven staan. Eén dag voor Wereld Armoededag gingen we met de leerlingen van het Hoofdvaart College, KSH en het Haarlemmer Lyceum in gesprek over armoede. Zo’n 150 leerlingen gaan de komende tijd aan de slag met de Leskist Kansrijk – Doorbreek de Cirkel van Armoede.

Caroline van Alphen, bestuurslid van Positieve Minds, leidde een inspirerend gesprek met wethouder Charif el Idrissi en Carin Nordberg, manager educatie van bibliotheek C. We bespraken o.a. de gemeentelijke regelingen die kansen bieden aan kinderen die in armoede opgroeien en de rol van de C bij het aanpakken van maatschappelijke thema’s in de gemeente Haarlemmermeer.

Voor de leerlingen was het programma niet alleen inspirerend, maar ook interactief. We hadden het genoegen om niet één, maar twee getalenteerde schrijfsters in de zaal te hebben. Annemarie Jongbloed, auteur van “De Meestervervalser,” en Marieke Ariens van “Jubeldag,” lazen fragmenten uit hun boek voor. Vervolgens gingen ze in gesprek met de leerlingen over dilemma’s en situaties die voor hen heel herkenbaar waren. Dat leverde mooie en verassende reacties. Beide boeken, “De Meestervervalser” en “Jubeldag,” zijn opgenomen in onze leskist.

Het doel van Positive Minds is om uiteindelijk de cirkel van armoede te doorbreken. Een eerste stap hierbij is het bespreekbaar maken dit maatschappelijke thema met jongeren. Aan het enthousiasme van de leerlingen in Haarlemmermeer te zien hebben we er alle vertrouwen in dat het een leuk en succesvol project gaat worden.