Ontdek hoe de leerlingen van de Kievietschool armoede bespreekbaar maken met behulp van de nieuwe leskist 'Kansrijk – Doorbreek de cirkel van armoede'.

Afgelopen week gaven de leerlingen van groep 7/8 van de Kievietschool een voorproefje van hun presentaties, quiz en liedjes die zij tijdens het project “Kansrijk – Doorbreek de cirkel van armoede” hebben gemaakt.

De afgelopen zes weken hebben ze met de leskist gewerkt en waren druk bezig met de voorbereidingen voor hun presentatie voor hun ouders. De presentatie was extra feestelijk omdat zowel wethouder Ritske Bloemendaal, verantwoordelijk voor onderwijszaken, als Rochelle Heerema, initiatiefneemster van de kist, aanwezig waren in de klaslokalen. Alle aanwezigen waren erg onder de indruk van de presentaties.

Het doel van de kist is om het onderwerp armoede bespreekbaar te maken, ook al lijkt het soms alsof dit in de klas niet bestaat. Het bespreken van armoede in een welvarende gemeente zoals Wassenaar is een krachtige manier om bewustzijn te creëren over dit belangrijke maatschappelijke probleem. Wassenaar staat bekend als een van de welvarendste gemeenten in Nederland, maar dat betekent niet dat armoede er niet voorkomt. Integendeel, het kan juist verborgen zijn onder de oppervlakte.

Mensen in welvarende gebieden kunnen soms blind zijn voor de realiteit van armoede, omdat het niet altijd zo zichtbaar is als in minder welvarende buurten. Door het onderwerp ter sprake te brengen, kunnen mensen zich bewust worden van de diversiteit binnen hun eigen gemeenschap en de uitdagingen waarmee sommige mensen worden geconfronteerd.

De eerste stap voor het gesprek is gezet door de leerlingen van de Kievietschool. De leskist “Kansrijk – Doorbreek de cirkel van armoede” is nu een vast onderdeel van het educatieve aanbod van Bibliotheek Wassenaar. Alle scholen in Wassenaar kunnen de leskist gratis lenen om het thema armoede en kansengelijkheid bespreekbaar te maken in de klas.