Leskist helpt scholen bij bespreken armoede

Het is belangrijk dat leerkrachten zich bewust zijn van de invloed van armoede op de ontwikkelkansen, het welbevinden en leren van leerlingen. Kinderen die opgroeien in armoede krijgen vaak minder kansen op school, omdat ze thuis bijvoorbeeld geen rustige plek hebben om huiswerk te maken of niet gemotiveerd worden door ouders. Ouders met geldproblemen hebben vaak te maken met diverse problemen. Uit onderzoek blijkt dat dit vaak van invloed is op de ontwikkeling van kinderen. Door deel te nemen aan het project ‘Leskist Kansrijk – doorbreek de cirkel van armoede’ kan het gesprek over armoede in de klas op gang worden gebracht.

Boeken en opdrachten

Het project stelt leskisten over armoede beschikbaar aan leerkrachten van groepen 7 en 8 en aan docenten/mentoren van de brugklassen voortgezet onderwijs. De leskisten bevatten materiaal voor acht lessen, met diverse leesboeken, een luisterboek en opdrachten. Waaronder een actieve opdracht: bezoek de voedselbank of een tweedehandswinkel.

Leesbegrip

De acht lessen kunnen naar behoefte uitgebreid worden met lessen leesbegrip. De leskist sluit dan ook goed aan bij Waalwijk Taalrijk. Armoede en een gebrek aan taalontwikkeling (laaggeletterdheid) hebben namelijk met elkaar te maken. Laaggeletterden hebben een grotere kans om arm te zijn en armen hebben een grotere kans om laaggeletterd te zijn.