Op woensdag 2 februari ontving de bibliotheek in IJmuiden de Leskist Kansrijk – Doorbreek de cirkel van Armoede van wethouder Marianne Steijn.

Deze leskist helpt armoede op een toegankelijke en laagdrempelige manier bespreekbaar te maken.

De leskist leent de bibliotheek op aanvraag uit aan basisscholen en bevat een lesbrief met opdrachten en boeken zoals Adres onbekend van Susin Nielsen. Basisschoolleerlingen leren over armoede, schulden en geldzorgen door hierover met de docent en andere leerlingen te praten. Thuis of in de klas rust op het onderwerp armoede vaak een taboe en wordt er dus weinig of niet over gesproken. Door het bespreekbaar te maken, ontstaat op jonge leeftijd meer begrip voor mensen die in armoede leven.

Wethouder Marianne Steijn: “Ongeveer 1.200 Velsense kinderen groeien op in armoede. Daar hebben zij zelf op die leeftijd geen invloed op. Helaas krijgen deze kinderen wel te maken met de gevolgen van armoede, zoals sociale uitsluiting. Om dit zo veel mogelijk tegen te gaan, krijgen de basisschoolleerlingen via de leskist opdrachten die hen aan het denken zetten. Het inlevingsvermogen van kinderen vergroot hierdoor. Bovendien leren ze dat er altijd kansen zijn om uit moeilijke situaties te komen.”

Gelijke kansen door regelingen
Armoede is in Velsen een belangrijk thema. Kinderen die opgroeien in armoede krijgen minder kansen op school, omdat ze thuis bijvoorbeeld geen rustige plek hebben om huiswerk te maken. Als gemeente willen we dat ieder kind gelijke kansen heeft. Met diverse regelingen ondersteunt de gemeente Velsen inwoners met weinig geld of schulden zodat deze inwoners mee kunnen doen in de samenleving. Huiswerkbegeleiding is een van die regelingen die de gemeente gratis aanbiedt aan inwoners die dat voor hun kinderen niet kunnen betalen. Kijk voor meer informatie over de regelingen voor kinderen op velsen.nl/ieder-kind-doet-mee.

 

Foto: Reinder Weidijk