Ambassadeur Lousewies van der Laan

De Stichting Positive Minds is innovatief bezig met het bespreekbaar maken van armoede op scholen. Kinderen leren dan niet alleen hoe ze over dit lastige onderwerp kunnen praten, maar komen vaak ook met creatieve oplossingen.

Waarom heb ik ervoor gekozen om ambassadeur te worden? Mijn beslissing is voornamelijk ingegeven door mijn wens om een bijdrage te leveren aan het creëren van bewustwording over armoede en gerelateerde kwesties. Als voormalig politicus heb ik ervaren hoe krachtig het spreken over kwetsbare onderwerpen kan zijn bij het vormgeven van beleid en het mobiliseren van de samenleving. Door mijn netwerk te gebruiken als ambassadeur van Positive Minds, hoop ik het bewustzijn te vergroten en mensen te inspireren om zich in te zetten voor positieve verandering.

In het dagelijks leven ben ik directeur van Transparency International Nederland, een anti-corruptie NGO, en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Consumentenbond. Daarnaast zit ik in de Raad van Toezicht van Stichting AINed en ben ik ambassadeur voor de Trombosestichting.

Voor mij draait het ambassadeurschap niet alleen om het vergroten van bewustzijn, maar ook om het initiëren van concrete acties. Door het gesprek over armoede op scholen te bevorderen, willen we jonge generaties bewust maken van de realiteit van armoede en hen aanmoedigen om empathie te ontwikkelen en betrokken te raken bij inspanningen om het probleem aan te pakken. Geen enkel mens zou in armoede mogen opgroeien, maar de schaamte eromheen maakt het oplossen nog ingewikkelder.

Het belang van het voeren van een gesprek over armoede op scholen is duidelijk. Ik geloof dat onderwijs niet alleen moet draaien om het overbrengen van kennis, maar ook om het cultiveren van sociale verantwoordelijkheid en begrip voor de wereld om ons heen. Door openhartige gesprekken kunnen jongeren leren over de oorzaken en gevolgen van armoede, en mogelijke oplossingen. Dit legt een basis voor een meer empathische en oplossingsgerichte samenleving in de toekomst.

Een belangrijke levensles die ik met me meedraag, is dat verandering begint bij bewustwording en educatie. Ik geloof in de kracht van individuen en gemeenschappen om impact te maken, en dat begint met het bespreekbaar maken van onderwerpen die er echt toe doen. De Stichting Positive Minds kan iedere steun goed gebruiken, dus ik hoop dat velen dit mooie initiatief zullen steunen.