Adres onbekend - Susin Nielsen

Naam: Felix Knutsson

Leeftijd: 12

Ouder/voogd: Astrid Anna Knutsson

Adres: ZVWOP

Zonder vaste woon- of verblijfplaats.

 

Er liep een rilling over mijn rug. Astrid had me er zo vaak voor gewaarschuwd. ‘Niemand mag erachter komen waar we wonen.’ Tot vanavond had ik die regel maar één keer overtreden.

Felix woont met zijn moeder (en zijn gerbil) in een geel busje uit 1987. Ze hebben het helemaal zelf ingericht met handige vakjes en opbergplekken. Een perfect busje, voor vakanties. Niet om in te wonen dus. Maar goed, het is maar tijdelijk, toch?

En dan begint school. Met wat leugens ‘volgens de Astrid-methode’ lukt het om een plekje te bemachtigen op een school waar Felix graag heen wil. Zijn moeder waarschuwt hem: Vertel niemand over “onze situatie”.

Op school doet Felix een intensief programma Frans samen met Dylan, zijn vroegere beste vriend. Gelukkig kan hij na school vaak met Dylan mee om huiswerk te maken.

Felix en Astrid moeten heel inventief zijn. Telefoons laden ze op bij een wasserette of een leegstaand huis. En bij McDonalds gaan ze naar de wc. Helaas… Astrid is niet zo handig in baantjes houden, dus een appartement zit er voorlopig niet in.

Op een dag steelt Felix een banaan bij de winkel van meneer Ahmadi.

‘Waarom heb je het gedaan? Een weddenschap? Gewoon voor de lol?’

Ik schudde mijn hoofd. ‘Ik had honger.’

Hij nam me van top tot teen op. ‘Je bent vel over been. Krijg je wel genoeg te eten?’

‘Ja,’ zei ik. ‘Meestal wel.’ (…)

Even later kwam hij terug met twee in folie verpakte muffins. ‘Mijn vrouw zegt dat je ons een grote dienst zou bewijzen als je deze opeet. De uiterste houdbaarheidsdatum is vandaag.’

Felix heeft een handige eigenschap: hij kan heel goed weetjes hamsteren. Hij weet zoveel feitjes dat hij meedoet aan de auditie voor Who, What, Where, When, een quiz op tv. En daar kun je veel geld mee verdienen! Zijn vrienden Dylan en Winnie gaan hem helpen met de voorbereiding. Hoe lang kan Felix zijn geheim nog bewaren?

Susin Nielsen wilde altijd schrijfster worden. (Eigenlijk musicalster, maar ze kon niet zingen, niet dansen en nauwelijks acteren.) Ze heeft series geschreven voor de Canadese televisie. Daarna ging ze romans voor jongeren schrijven. In het Nederlands verschenen Wij zijn allemaal moleculen, Optimisme is dodelijk, Woordnerd, Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen, Adres onbekend en Iets heel bijzonders.

 

Tip voor leerlingen

Welk fragment uit het boek zou je voorlezen om je klasgenoten iets over dit boek te vertellen? Je zou het hoofdstuk Liegen volgens de Astrid-methode (blz. 39-42) kunnen kiezen. Of weten jullie nog een ander leuk fragment?