Recensie Adres onbekend


Het verhaal begint op het politiebureau waar Felix aan een aardige politieagente zijn relaas over de afgelopen vier maanden doet.  Adres onbekend is een lange flashback naar die periode waarin Felix met zijn moeder Astrid in een busje (de Westfalia) bivakkeerde. 

Felix woont met zijn moeder Astrid en zijn rat Horatio in een camperbusje. Niet voor altijd, alleen voor de zomer, terwijl Astrid een baan zoekt. Maar de maanden verstrijken en zijn nieuwe middelbare school begint. Felix mag niemand laten merken dat hij geen echt dak boven zijn hoofd heeft, anders zal jeugdzorg hem bij zijn moeder weghalen. Gelukkig maakt hij al snel een paar goede vrienden – onder wie de razende schoolreporter Winnie Wu – maar ook zij mogen niet weten waar hij woont. Dan krijgt Felix een plan dat al hun problemen op moet lossen: hij wil meedoen aan zijn favoriete televisieshow Wie, Wat, Waar, Wanneer, én winnen natuurlijk, want dan krijgt hij veel geld. Gelukkig heeft Felix een merkwaardig stel hersens dat vol zit met rare feitjes. Maar zal het hem lukken om mee te doen? En kan hij zijn geheim bewaren? Want de leugens stapelen zich op…

Felix is gedwongen zijn vrienden voor de gek te houden en de schaamte en vernedering vallen hem zwaar. Zeker als een vriendin een schoolkrantverhaal over een dakloze schrijft dat wel erg dicht bij zijn eigen leven komt. ‘Het kan iederéén overkomen’, zegt deze man en Felix realiseert zich plotseling dat hij eigenlijk ook in zo’n situatie zit. Ze hebben nauwelijks te eten en zijn moeder moet kiezen of ze de mobiele telefoonrekening betaalt of anti-depressiva bij de apotheek haalt.

Hij wil zijn moeder niet afvallen maar realiseert zich wel steeds meer dat zij het is die hem in deze situatie heeft gebracht. Zoals veel kinderen voelt hij zich verantwoordelijk en denkt door een tv-quiz de situatie te kunnen omdraaien. Het levert een even geestig als indringend slot op waarin Felix meedoet aan de juniorversie van ‘Who, What, Where, When’ waarin zijn oneindige feitenkennis van pas komt.

Adres onbekend gaat over de onbeholpenheid en onmacht van volwassenen in de opvoeding en de loyaliteit van kinderen aan hun ouders. Na een ontmoeting met zijn vader, een homoseksuele spermadonor, denkt Felix: ‘Ze waren geweldige mensen maar geen geweldige ouders’. Er is geen tekort aan moederliefde maar dat is niet altijd voldoende om kinderen een veilige basis te geven.

Susin Nielsen

Al in haar jeugd was Susin bezig met schrijven. Ze begon met schrijven voor de tv-hit-serie Degrassi Junior High, waarop nog twintig andere programma’s volgde. Ze heeft inmiddels vijf lovend gerecenseerde en bekroonde boeken op haar naam staan.Optimisme is dodelijk, Wij zijn allemaal moleculen, Woordnerd, Het ongemakkelijke dagboek van Henry K.Larsen. Haar boeken zijn in verschillende talen vertaald. Ze woont in Canada, samen met haar gezin en twee ondeugende katten.