Boekrecensie Hotel de grote L - Sjoerd Kuyper

Door @wendyblogt

Kos, een jongen van dertien, vertelt over de meest bizarre periode in zijn leven. Zijn moeder is drie jaar geleden overleden en zijn vader krijgt – net op het moment dat Kos het winnende doelpunt maakt in de kampioenswedstrijd – een hartaanval. Als vader in het ziekenhuis ligt, dreigt het in het hotel dat hij runt behoorlijk in de soep te lopen. Kos probeert de zaak draaiende te houden, samen met zijn zussen: Libbie, de moederlijke oudste, gothic Briek die het liefst in haar muziek verdwijnt, en nakomertje Pel die in jurken van haar moeder rond fladdert. Maar hoe krijg je meisjes zo ver dat ze doen wat jij wilt en hoe komt het toch dat ze het steeds weer voor elkaar krijgen dat jij doet wat zij willen? Als dan ook nog blijkt dat vader grote schulden heeft en sluiting dreigt voor het hotel, zit er maar één ding op: iemand moet Miss Noordzee worden, want daaraan is een flinke geldprijs verbonden. En laat Kos nou net het mooiste meisje van het stel zijn… Maar hij heeft stevige concurrentie. Van Isabel. Het mooiste meisje van het heelal. Volgens Kos.

In het verhaal word je meegenomen in het leven van Kos, hij houdt een dagboek bij op de bandrecorder. Kos woont samen met zijn ouders en drie zussen in het hotel. Door het overlijden van hun moeder en zijn vader die niet kan werken door een hartaanval zie je hoe het de familie doet veranderen. Als blijkt dat alles in het hotel in de soep loopt probeert Kos het samen met zijn zussen draaiend te houden. Als ze denken een oplossing voor het geldprobleem te hebben blijkt de oplossing nog niet zo makkelijk te zijn.  Je wordt meegenomen in de wisselwerking tussen Kos en zijn zussen. Hij wil ze iets laten doen, maar uiteindelijk is hij aan het doen wat zij willen en blijkt hij het mooiste meisje. 

In het begin van het verhaal gaat het snel en is het wat warrig, maar als je eenmaal in het verhaal zit dan heb je daar geen last meer van. Het boek is op een leuke humoristische manier geschreven, waarbij de dood van zijn moeder en de hartaanval van zijn vader niet geschuwd worden. Het is een verhaal waarin de ene na de andere gebeurtenis plaatsvindt.  Het is op een luchtige fijne manier geschreven waardoor het een erg leuk boek is voor kinderen.

 

Informatie

Sjoerd Kuyper, 6 maart 1952, Amsterdam. Hij schrijft voornamelijk Nederlandse kinderboeken, maar hij schrijft ook scenario’s, musicals, gedichten, brieven en liedjes.

De lijst met boeken die hij heeft geschreven is erg lang. Er zitten veel bekende werken bij zoals Het boek van Ko de Boswachter, Het zakmes, Mijn opa de bankrover en natuurlijk Hotel de grote L. Deze boeken zijn ook verfilmd. Voor de musical Kruimeltje heeft hij de tekst geschreven

Hotel de grote L – Sjoerd Kuyper

Uitgever: Uitgeverij Lemniscaat

Pagina’s: 2286 pagina’s, Hardcover

ISBN: 9789047705420

Verschijningsdatum: Januari 2014