Recensie over Mijn vriend Crenshaw

Jackson houdt van feiten. Van dingen die waar zijn. Zoals twee-plus-twee-is-vier.
Maar dan duikt Crenshaw op.
Crenshaw is een zwart-witte kat.
Hij is enorm groot en kan praten.
Hij houdt van surfen en paarse jellybeans.
En alleen Jackson kan hem zien…

Crenshaw was vroeger Jacksons denkbeeldige vriend. Waarom is hij plotseling terug? Jackson heeft wel andere dingen aan zijn hoofd…  De ouders van Jackson zijn arm – écht arm. Ze zijn al een tijd dakloos geweest en dat zit er nu weer aan te komen. Maar Crenshaw laat zich niet zomaar wegsturen.

Een heel boeiend, aangrijpend en origineel verhaal voor een kinderboek. Dit soort armoede wordt niet vaak omschreven. De manier waarop dat in dit boek gebeurt, is heel toegankelijk – vanuit het gezichtspunt van een kind. Dat zorgt ervoor dat het boek pijnlijk mooi is voor volwassenen en tegelijk herkenbaar voor kinderen. Hoewel. herkenbaar… de extreme armoede waarin Jackson opgroeit, zal hopelijk voor maar weinig kinderen in Nederland herkenbaar zijn! Maar zijn vertelwijze zal kinderen zeker aanspreken. Het zorgt ervoor dat het verhaal heel makkelijk leest. Het boek is daarnaast opgebouwd uit vele korte hoofdstukken, met veel witruimte en subtiele illustraties van een kat.

Jackson is een aardige en fantasierijke jongen. Hij komt uit een familie van een vader en een moeder die van muziek houden. Hij heeft ook een gezellig zusje. Zijn ouders hebben geldproblemen. Hij wil zijn ouders graag helpen. Alleen is dat niet altijd op de goede manier. Het verhaal gaat over armoede en hoe het is om er mee te leven.

De wijsheden die het boek meegeeft zijn bovendien prachtig. In moeilijke tijden heb je steun nodig van een goede vriend. Wees eerlijk; maak de zaken niet mooier dan dat ze zijn. En neem iedereen serieus. Kortom, dit boek doet wat een fantastisch boek met je doet: het prikkelt, emotioneert, verrast en zet je aan het denken!

Het verhaal is makkelijk te lezen, het woordgebruik is erg fijn en de zinnen lopen vloeiend door. De personages in het boek hebben een leuk karakter. Waar Crenshaw zich gedraagt als een klein kind. Wil Jackson graag voor zijn familie zorgen, zijn lieve begrijpt nog niets van de situatie. Terwijl hun moeder en vader heel erg hun best doen voor het gezin.

Dit verhaal is de zoektocht van Jackson die ouder wordt en gaat ontdekken of hij niet al te oud is voor een denkbeeldige vriend.

 

Boek van Katherine Applegate