Mijn vriend Crenshaw

Het was rond zes uur ’s avonds. Mijn zusje Robin en ik speelden cornflakesbal in de woonkamer van ons appartement. Cornflakesbal is een goeie truc als je honger hebt en er tot de volgende ochtend bijna niets te eten is.

Bij Jackson thuis is het helemaal niet makkelijk. Zijn ouders hebben allerlei baantjes, maar toch is er altijd te weinig geld. Ze doen wel vrolijk, maar Jackson weet dat ze zorgen hebben. Dat merkt hij als hij ’s avonds hun gesprekken afluistert. Omdat ze de huur niet kunnen betalen moeten ze regelmatig spullen verkopen. Een paar dingen die écht niet weg mogen, kunnen Jackson en zijn zusje Robin in een souvenirtas doen om te bewaren.

Vroeger, toen we altijd meer dan genoeg in huis hadden, begon ik te zeuren als mijn lievelingseten er niet bij was. Maar tegenwoordig was er zo weinig, en ik had het gevoel dat mijn ouders dat rot vonden.

‘We hebben jellybeans, mam.’

‘Ook goed. Als het maar voedzaam is,’ zei mijn moeder. ‘Morgen krijg ik mijn loon van de drogist en dan ga ik na het werk meteen naar de supermarkt om boodschappen te doen.’

Een moeder die jellybeans voedzaam noemt. Oei, dan weet je wel dat het gezin van Jackson echt arm is.

Op een dag, als hij zeven jaar oud is, ontmoet Jackson Crenshaw. Crenshaw houdt ook enorm van paarse jellybeans. Maar hij is geen gewone vriend… Hij is een hele grote kat die alleen Jackson kan zien. Nu is Jackson 11 jaar, hij zit in groep 7. En opeens ziet hij Crenshaw weer. Is het omdat Jackson bang is dat ze weer dakloos worden? Of zoals zijn vader zegt: moeten ‘busjekamperen’.

Jackson vindt het zelf ook heel vreemd, een denkbeeldige vriend. Maar het is ook wel handig en soms precies wat je nodig hebt. Want de timing van Crenshaw om weer op te duiken is uitstekend.

Mijn vriend Crenshaw is geschreven door Katherine Applegate. Voor dit boek sprak de schrijfster met jongeren over dakloos zijn. Ze heeft dus echte ervaringen gebruikt in het boek.

Tip voor leerlingen

Het gezin van Jackson moet van alles doen: muziek spelen op straat, spullen verkopen, zelfs de televisie! En toch heeft dit boek veel grappige stukken. Zoek een fragment op in het boek waaruit blijkt dat het gezin van Jackson heel arm is en lees het voor aan de klas.