Prutje

Wat als je dag in dag uit moet werken in een fabriek? Dat is al flink pittig: zwaar werk voor weinig loon en een vieze, stoffige omgeving. En alsof dat nog niet genoeg is moet je ook nog passen op je broertje Walm die niet goed kan praten, steeds wegloopt en niet op tijd naar de wc gaat. Dat overkomt Hens in het boek Prutje. Prutje?

Door de donkere rook zat alles hier onder de as, het roet en andere smerige zooi. Overal zat een laagje viezigheid op. Prutje.

Hens besluit dat er iets moet veranderen: hij loopt weg. En hij wil wel in z’n eentje gaan, maar natuurlijk komt Walm achter hem aan. Als ze een poosje onderweg zijn, ontmoeten ze Vijf, een irritant meisje. Ze vertelt over een fantastische kleurrijke stad waar alles schoon is en het eten gratis. Ze wil per se met hen mee daar naartoe. Hens heeft daar helemaal geen zin in maar is er niks wat haar kan tegenhouden. En Walm? Die zegt alleen: ‘Mooi!’

De straat was veel breder dan ik had verwacht, met aan beide kanten huizen. Huizen in alle kleuren die ik maar kon verzinnen. Kleuren die ik nog niet eerder in mijn leven had gezien. Het geheel had iets vrolijks, iets opgewekts.

En iedereen had het naar zijn zin. Er werd gelachen, gepraat en gek gedaan.   

Er zijn allemaal vriendelijke mensen. Hens, Vijf en Walm mogen slapen in het huis van Fluf waar ze heerlijke dingen te eten krijgen. En Lokkie laat ze alle glijbanen uitproberen. Glijbanen met matjes en met water waar je zo’n grote opstopping in kunt maken.

Zullen Hens, Walm en Vijf voor altijd in deze geweldige stad blijven, zonder hun familie? Of is er een kans dat het leven thuis ook iets mooier kan worden?

Tip voor de leerlingen

Laat de voorkant van het boek aan de klas zien. Wat zien we daar?

De ene kant van het omslag is donker, de andere kant vrolijk en licht. Leg aan de klas met een voorbeeld uit waarom de illustrator Linde Faas dit zo heeft getekend.

Pieter Koolwijk heeft meerdere prachtige kinderboeken geschreven. Voor Gozert kreeg hij in 2021 de Gouden Griffel. Andere boeken die hij schreef zijn Vlo en Stiekel, De baas van de wereld en Luna. Pieter Koolwijk houdt van vrolijke verhalen vol met vreemde situaties die eigenlijk net niet kunnen. Die illustraties in het boek zijn van Linde Faas