Prutje, Pieter Koolwijk

Prutje gaat over een smerige fabriek in een smerige stad, waar alles goor en armoedig en ellendig is. Zelfs in de familie van de jongen Hens is het leven prut. Hij pakt, samen met zijn stinkende broertje Walm, zijn biezen en gaat met een nieuw gevonden reisgenoot (de o zo irritante maar later goede vriendin Vijf) op zoek naar een betere wereld. Een mooi, sprookjesachtig, sociaal geëngageerd boek over ellende, onderdrukking, opstand en hoop.

De cover van het boek is erg tegenstrijdig, een gitzwarte tekening en daarnaast een heel erg mooie gekleurde illustratie. In het begin komt het verhaal wat langzaam op gang. Maar dan is het ook meteen een erg leuk verhaal, wat zich in een bijzondere wereld afspeelt. De ene wereld waar niks leuk is en alles prut en een geweldig mooie wereld.

De namen in het boek zijn erg leuk gevonden, Hens, Walm en Vijf zijn de hoofdpersonages. Ze hebben allemaal wel iets bijzonders, waar Hens een mopperkont is, Walm kan niet veel praten en geeft graag Wubbels (knuffels) en Vijf mist een onderarm. Op hun eigen manier gaan ze met dingen om en proberen ze er iets moois van te maken. In een wereld die bijzonder fantasierijk is en vele tegenstellingen kent. Het bevat bijzondere plaatsen zoals Prutje en Brunnen. En ze leren er ook veel nieuwe mensen kennen. Maar of dat echt is wat ze nodig hebben….

De illustraties in het boek zijn gemaakt door Linda Faas. Deze passen echt goed bij het verhaal, in het begin erg donker en treurig en naarmate het verhaal vordert worden ze super vrolijk. De technieken die gebruikt zijn passen er ook erg goed bij, krijtstrepen en mooie inktspetters.

De boodschap van het verhaal is hartverwarmend. Dat familie belangrijker is dan geld. En ook al heb je het niet breed je moet niet bij de pakken neer gaan zitten en je moet er zelf iets van proberen te maken. Het boek leest erg fijn en is te lezen vanaf een jaar of acht, het boek is wel wat dik, maar de hoofdstukken zijn niet erg lang.

Wendy van Daal/ Wendyblogt.nl